Gepost op

Lentekriebels

Lente! Wat hebben we daar naar verlangt. Eindelijk, weer lekker naar buiten. Alles weer groen en volop in bloei. Korte broek aan en lekker wandelen, terrasje pakken, bootje varen of barbecueën. Ook is het weer tijd voor heerlijke frivole, frisse en fruitige wijnen. Maar wat is nu de ideale lentewijn?

Er spoken direct verschillende witte en rosé wijnen door mijn gedachten. Natuurlijk een riesling of een weisserburgunder, grüner veltliner, of toch een mooie, zuivere sauvignon blanc. Witte Gascogne of torrontes mag ook. Even tussen neus en lippen door, ik krijg nu ineens zin in asperges. Wat betreft rosé denk ik voornamelijk aan Provence. Die mooie zalmroze kleur, klein rood fruit, fris en licht kruidig. Met een lekker gebakken visje erbij is het plaatje compleet. Ook zijn er verschillende rode wijnen die mijn gedachten passeren. Natuurlijk een mooie spätburgunder. En ondanks mijn lichte aversie tegen de gamaydruif denk ik een fractie van een seconde aan een smaakvolle Fleurie. Cabernet franc uit de Loire. Mmmm! Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Naast een heerlijke lentewijn en mooi weer is evenwel de locatie erg van belang. Op een terras aan het water of bij een picknick in het bos smaakt de wijn nog veel beter. De eerste barbecue van het jaar in eigen tuin is ook ideaal. Een perfecte lentewijn wordt echter in een donker, sfeerloos restaurant gedegradeerd tot een zure, karakterloze wijn.

Dit is nu één van de leukste dingen aan wijn. De diversiteit. Bij elk seizoen passen zoveel verschillende wijnen. En soms ga ik regelrecht tegen de regels in. Laat maar doorkomen die stevige Madiran op een zonnige lentedag in april!