Gepost op

Kick-off blog 

Waar begin je mee als je gaat bloggen over wijn? Er is zoveel te vertellen. Duizenden ervaringen. Ik heb wijnreizen gemaakt naar onder andere Frankrijk, Spanje, Duitsland, Chili, Argentinië en de USA. Daarnaast werk ik al ruim tien jaar in de wijnbranche. Genoeg om over te schrijven dus. Voor mij is het echter logisch om te beginnen met Italië. Dit is mijn beloofde land wat betreft wijn. Nergens kent men zo’n diversiteit als in dit Mediterrane land. Binnen Italië is Toscane met afstand mijn meest geliefde wijnstreek.  

Italië kent meer dan 1500 inheemse druivensoorten, diverse klimaten en verscheidene bodemsoorten. Meer dan één miljoen mensen zijn werkzaam in de wijnbusiness in Italië. Ook Toscane kent een ongelofelijke verscheidenheid aan wijnen. Inheemse druivensoorten als sangiovese, vernaccia en canaiolo nero maar ook allochtone rassen als cabernet sauvignon, syrah, merlot en chardonnay. Bekende wijnen uit de streek zijn: Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Vernaccia di San Gimignano en natuurlijk de Chianti Classico.

Al ruim tien jaar kom ik in Toscane. Zodra ik op Schiphol in het vliegtuig stap, begint mijn hart sneller te kloppen. Tijdens de vlucht van circa twee uur, bedenk ik al waar ik die dag ga lunchen en dineren. Eenmaal aangekomen op Pisa airport, pik ik mijn huurauto op en rij vervolgens vol gas naar Casolé d’Elsa. Daar gearriveerd, ga ik direct naar bar ‘Il Barocchio.’ Dit is het startpunt van al mijn avonturen in deze heerlijke streek. Na een aperitief rij ik meestal eerst naar ‘Bar dell Orso’ in Monteriggioni om één van hun smaakvolle pasta’s te nuttigen. Natuurlijk vergezeld door een goed glas bijpassende wijn. Het restaurant ziet er eigenlijk uit als een autogarage met slechte verlichting en een afzichtelijke inrichting. Dit heeft juist zijn charme omdat je door de pretentieloze ruimte, absoluut geen verwachtingen hebt. ’s Avonds ga ik eten bij ‘Dal Brigante’ van Luciano Stoppo, mijn grote kale vriend. Luciano woont vrijwel heel zijn leven in Casolé en is de onofficiële burgemeester van het dorp. Van hem hoor ik altijd het laatste streeknieuws. Ook zie ik bij hem mijn beste Toscaanse vrienden die zich meestal verzamelen nadat Luciano heeft aangekondigd dat ik er weer ben. Na een avond van vriendschap, (te) veel overheerlijk eten en een overvloed aan wijn, sluiten we de eerste dag af met meerdere glazen limoncello. Na zo’n dag voel ik mij gelijk weer geïntegreerd in het Toscaanse.  

De volgende dag rij ik meestal naar één van de mooiste wijnstreken in de wereld, de Chianti Classico. Het is een aaneenschakeling van wijngaarden, olijfbomen, cipressen en schilderachtige dorpjes. Het is het koninkrijk van de sangiovese druif. Een goede sangiovese wijn heeft een heerlijk aroma van rijpe kersen, specerijen, is elegant en heeft mooie frisse zuren. Het zijn ideale begeleiders van de plaatselijke keuken. Een voorbeeld van een waanzinnig mooie sangiovese is de ‘Rosso Maniero’ van Fattoria Casaloste. Deze heerlijke wijn heb ik geselecteerd voor de december proefdoos. Deze week verschijnt er ook een vlog op mijn YouTube kanaal over de bewuste wijn.  

Bestel nu via het ‘contactformulier’ of bel/app naar 06-41320831. 

De proefdoos wordt in de randstad gratis thuisbezorgd. 

 

Fijne feestdagen, 

Kees